TMS, tDCS ve VNS gibi yeni teknikler santral nöromodülasyon yoluyla nöroplastisiteyi artırarak motor rehabilitasyonu yeniden şekillendirmektedir.
TMS Nedir?
TMS (Transkraniyal Manyetik Stimülasyon), beynin belirli bölgelerine manyetik alanlar göndererek sinir hücrelerini uyaran bir nöromodülasyon tekniğidir. Manyetik darbeler motor korteksi hedef alır, böylece motor fonksiyonların yeniden öğrenilmesini kolaylaştırır. Yüksek frekans (5 Hz ve üzeri) uygulamalar beyin kabuğunun eksitabilitesini yani uyarılabilirliğini artırırken, düşük frekanslı uyarımlar (1 Hz ve altı) kabuğun inhibisyonunu yani baskılanmasını sağlar baskılar. TMS, hem akut hem de kronik inme hastalarda motor becerileri geliştirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır
tDCS Nedir?
tDCS (Transkraniyal Doğru Akım Stimülasyonu), düşük yoğunluklu elektrik akımı kullanarak beynin elektriksel aktivitesini düzenler. Bu teknik, beynin yüzeyine yerleştirilen elektrotlarla gerçekleştirilir. Anodal elektrotlar eksitabiliteyi artırırken katodal elektrotlar inhibisyonu destekler. tDCS, motor öğrenme ve nöroplastisiteyi güçlendirmek için özellikle fizik tedavi ile birleştirilerek etkili sonuçlar sağlar.